Samengevat

Werkt u als werkvoorbereider of engineer bij een bedrijf waar gas- en/of stofexplosiegevaar is? Dan moet u voldoen aan de ATEX-richtlijn. Nieuw hierbij is dat een bedrijf ook het risico moet beoordelen dat een mechanische bron ook een ontstekingsbron kan zijn. Bent u op zoek naar een cursus die u aanleert hoe hiermee om te gaan? Dan bieden wij u als eerste in Nederland een passende cursus.

€1295,-
 • Al ruim 40 jaar ervaring
 • Locaties door heel Nederland
 • Praktijk is echt praktijk
 • Start binnenkort.

Over deze cursus

Doelgroep

U bent werktuigbouwkundig engineer, werkvoorbereider of maintenance engineer. U wilt graag meer inzicht in mechanische ATEX.

Doel en opzet

Deze cursus bestaat uit een goede combinatie van theorie en praktijk. Zo krijgt u een compleet overzicht van wetgeving en normen, en verdiept u zich in kennisdocumenten over onderhoud, beheersmaatregelen en het EVD. Ook leert u onder andere risico’s identificeren, explosiegevaar herkennen en verantwoordelijkheden inschatten. Uw vaardigheden ontwikkelt u door een uitgebreide praktijkcase. Deze werkt u uit in uw eigen praktijk, waarna u feedback ontvangt van een ervaren docent.

Voorbereiding en studiebelasting

Ongeveer 1-2 uur per bijeenkomst.

Vooropleiding

U hoeft niet te voldoen aan bepaalde vooropleidingseisen.

Online leeromgeving

Wij maken gebruik van het meest actuele studiemateriaal. Tijdens de cursus heeft u toegang tot onze zeer moderne online leeromgeving, met daarin alle aanvullende informatie die u voor de cursus nodig heeft, zoals het rooster, benodigde voorbereiding op de lessen, eventuele opdrachten en overige relevante informatie. Ook kunt u er communiceren met uw docent en de andere deelnemers.

Diploma

U rondt deze waardevolle cursus af met een schriftelijk examen. U ontvangt bij voldoende resultaat het diploma ‘ATEX Mechanisch voor Engineers’.

Varianten

De cursus wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 3 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur. De  avondopleiding heeft 6 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur.

Programma

In deze boeiende praktijkcursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • Overzicht van de wetgeving en normen
 • Explosiegevaar, ontstekingsbronnen en beheersmaatregelen
 • Verantwoordelijkheden, EVD, verificatiedossier
 • Mechanische ontstekingsbronnen, identificatie en risico’s
 • Kennisdocumenten over onderhoud, -kleppen en -pompen
 • Beheersmaatregelen mechanische ontstekingsbronnen
 • Onderhoud

Incompany

Al onze cursussen kunnen we ook incompany binnen uw organisatie uitvoeren. Op een tijd en locatie die u het beste uitkomt.

Locaties door heel Nederland

NCOI Techniek & Veiligheid is in heel Nederland actief en biedt cursussen aan op 22 plaatsen.

E-learning

Veel programma’s van NCOI Techniek & Veiligheid bieden we ook aan in e-Learning. Zo kunt u het programma volgen waar en wanneer u maar wilt.

Over NCOI Techniek & Veiligheid

NCOI Techniek & Veiligheid is de grootste opleider van technisch werkend Nederland. Met een compleet aanbod aan opleidingen en cursussen binnen Techniek en Veiligheid. Dit aanbod bestaat uit erkende praktijkgerichte opleidingen en cursussen over de volle breedte, waaronder VCA, ATEX, SOG en NEN-Normen. Daarnaast kunt u erkende MBO- en HBO-opleidingen volgen bij NCOI Techniek & Veiligheid. Allemaal gericht op de praktijk en gegeven door de beste docenten.