Samengevat

Onderhoudt u explosieveilig materieel en bedradingssystemen? En heeft u de cursus ATEX Basisprincipes (EX 001) afgerond? Dan bent u klaar voor de specialisatie ATEX Onderhoud Materieel (EX 004). Hiermee laat u zien dat u bekwaam bent om werkzaamheden te verrichten met explosiegevoelig materieel en bedradingssystemen in explosiegevaarlijke gebieden.

€650,-
  • Jaar gratis toegang tot online theorie
  • Locaties door heel Nederland
  • Praktijk is echt praktijk
  • Start binnenkort.

Over deze cursus

Doelgroep

U bent monteur en belast met het onderhoud van explosieveilig materieel en explosieveilige bedradingssystemen in of gerelateerd aan explosiegevaarlijke gebieden. Deze werkzaamheden moeten niet alleen veilig worden uitgevoerd, maar moeten na afronding ook nog steeds een explosieveilige installatie garanderen.

Doel en opzet

Deze cursus is gebaseerd op de Ex-installatienorm EN-IEC 60079-17 en geeft u voldoende kennis om genoemde werkzaamheden in explosiegevaarlijke omgevingen vakbekwaam te verrichten. Alle specifieke onderwerpen die volgens de eind- en toetstermen van IECEx 05 voor deze werkzaamheden vereist zijn, komen aan bod. Daarnaast voldoet u aan de internationale eind- en toetstermen van IECEx 05 Unit Ex 004.

U leert alles over onderhoud van explosieveilig materieel en bedradingssystemen. Uw vaardigheden ontwikkelt u door te oefenen in ons mobiel practicum. Zo brengt u meteen het geleerde in de praktijk.

Vooropleiding

U heeft de cursus ATEX Basisprincipes (001) afgerond. Daarnaast heeft u 3 jaar werkervaring in industriële installatietechniek.

Bewijs van deelname

Na afloop van deze cursus ontvangt u het bewijs van deelname ‘ATEX Onderhoud Materieel (EX 004)’.

U kunt ervoor kiezen om na de cursus een schriftelijk en een praktijkexamen te doen. Heeft u voor het schriftelijk examen en het praktijkexamen een voldoende behaald, dan ontvangt u het attest ‘IECEx 05 – Unit of competence 004 – Maintain equipment in explosive atmospheres’. Dit attest is 3 jaar geldig.

Wilt u ook internationaal kunnen werken? Dan heeft u een persoonscertificaat nodig dat voldoet aan het internationale IECEx05-certificatieschema. Zo’n persoonscertificaat vraagt u aan bij DEKRA Certification. U heeft voor uw aanvraag het betreffende IECEx-attest nodig en een ‘evidence file’ (documenten waarin uw werkgever uw werkervaring heeft vastgelegd).

Programma

Tijdens deze boeiende, erkende cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Veilig werken in explosiegevaarlijk gebied (werkvergunning, gasdetectie, gereedschap, enzovoort)
  • Onderhoudseisen voor explosieve atmosferen (gas, damp en stof)
  • Onderhoudsvaardigheden voor plaatsen waar explosieve atmosferen kunnen voorkomen
  • De relevante beschermingswijzen tegen ontsteking
  • Documentatievereisten

Incompany

Al onze cursussen kunnen we ook incompany binnen uw organisatie uitvoeren. Op een tijd en locatie die u het beste uitkomt.

Locaties door heel Nederland

NCOI Techniek & Veiligheid is in heel Nederland actief en biedt cursussen aan op 22 plaatsen.

E-learning

Veel programma’s van NCOI Techniek & Veiligheid bieden we ook aan in e-Learning. Zo kunt u het programma volgen waar en wanneer u maar wilt.

Over NCOI Techniek & Veiligheid

NCOI Techniek & Veiligheid is de grootste opleider van technisch werkend Nederland. Met een compleet aanbod aan opleidingen en cursussen binnen Techniek en Veiligheid. Dit aanbod bestaat uit erkende praktijkgerichte opleidingen en cursussen over de volle breedte, waaronder VCA, ATEX, SOG en NEN-Normen. Daarnaast kunt u erkende MBO- en HBO-opleidingen volgen bij NCOI Techniek & Veiligheid. Allemaal gericht op de praktijk en gegeven door de beste docenten.