Samengevat

Bent u veiligheidskundige of anderszins verantwoordelijk voor het indelen van explosiegevaarlijk gebied in gevarenzones? Dan is de cursus ATEX Zonering/Classificatie (EX002) voor u interessant. U leert veel over de eigenschappen van gevaarlijke stoffen, het vaststellen van gevarenbronnen en de invloed van ventilatie en huishouden. Met deze kennis leert u het instellen van zoneklassen en afmetingen. Zo bent u na deze cursus uitstekend in staat om explosiegevaarlijke gebieden in te delen in verschillende gevarenzones.

€395,-
  • Al ruim 40 jaar ervaring
  • Locaties door heel Nederland
  • Praktijk is echt praktijk

Over deze cursus

Doelgroep

Bij uw bedrijf zijn explosiegevaarlijke installaties door de aanwezigheid van brandbaar stof, gas of damp. U bent als veiligheidskundige verantwoordelijk voor het uitvoeren van de zonering van deze installaties. Ook moet u in staat zijn om een risicoanalyse uit te voeren op basis van verzamelde technische gegevens en specificaties.

Doel en opzet

Na de cursus heeft u de kennis in huis om explosiegevaarlijke gebieden te kunnen indelen in zones op basis van EN-IEC 60079-10-1 en -2 en de NPR 7910-1 en -2. Met deze cursus voldoet u aan wettelijke arbo- en ATEX 153 – (voorheen 137) eisen en de internationale IECEx 05-vakbekwaamheidseisen. Daarnaast voldoet u aan de internationale eind-en toetstermen van IECEx 05 Unit Ex 002.

Vooropleiding

U heeft de cursus ATEX Basisprincipes (EX 001 voorheen ATEXV) afgerond.

Bewijs van deelname

Na afloop van deze cursus ontvangt u het bewijs van deelname ‘ATEX Zonering/Classificatie (EX002)’. U kunt ervoor kiezen om na de cursus een examen te doen. Heeft u voor het examen een voldoende behaald, dan ontvangt u het attest ‘ATEX-EX 002 Classificatie (Zonering)’. Dit is 3 jaar geldig. Wilt u ook internationaal kunnen werken? Dan heeft u een persoonscertificaat nodig dat voldoet aan het internationale IECEx 05-certificatieschema. Zo’n persoonscertificaat vraagt u aan bij DEKRA Certification. U heeft voor uw aanvraag het betreffende IECEx-attest nodig en een ‘evidence file’ (documenten waarin uw werkgever uw werkervaring heeft vastgelegd).

 

Programma

Tijdens deze boeiende, erkende cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Eigenschappen van brandbare stoffen
  • Vaststellen van gevarenbronnen, debieten
  • Invloed van ventilatie (gas/damp) en schoon huishouden (stof)
  • Vaststellen van de zoneklasse en afmetingen
  • Vereiste documentatie

Incompany

Al onze cursussen kunnen we ook incompany binnen uw organisatie uitvoeren. Op een tijd en locatie die u het beste uitkomt.

Locaties door heel Nederland

NCOI Techniek & Veiligheid is in heel Nederland actief en biedt cursussen aan op 22 plaatsen.

E-learning

Veel programma’s van NCOI Techniek & Veiligheid bieden we ook aan in e-Learning. Zo kunt u het programma volgen waar en wanneer u maar wilt.

Over NCOI Techniek & Veiligheid

NCOI Techniek & Veiligheid is de grootste opleider van technisch werkend Nederland. Met een compleet aanbod aan opleidingen en cursussen binnen Techniek en Veiligheid. Dit aanbod bestaat uit erkende praktijkgerichte opleidingen en cursussen over de volle breedte, waaronder VCA, ATEX, SOG en NEN-Normen. Daarnaast kunt u erkende MBO- en HBO-opleidingen volgen bij NCOI Techniek & Veiligheid. Allemaal gericht op de praktijk en gegeven door de beste docenten.